Hummerfiske - alt du trenger å vite
Hummerfiske
Hummeren er en av de største krepsdyrene i norske farvann, og er sammen med sjøkrepsen noen av de flotteste og beste norske råvarene vi kan sette på bordet. Den gode smaken og begrenset tilgang gjør dette til en kostbar matvare i butikken, men heldigvis går det an å fiske, eller fange, den selv.
Men siden hummeren er en ettertraktet delikatesse, er derfor fisket etter denne havets kardinal også strengt regulert.
Vi vil i denne artikkelen fortelle litt om hummeren og reglene rundt hummerfiske, samt fortelle litt om noen Garmin-produkter som kan gjøre det enklere å få kloa i den folkeskye delikatessen. Til slutt vil vi også gi noen tips om hvordan du etter vår mening best tilbereder og nyter hummer.
Europeisk hummer
Den norske hummeren er den samme som europeisk hummer (Homarus gammarus). Den har normalt en blåsvart farge, og med 5 par ben er den i tifotkreps-familien. Det første benparet er klørne, en stor knuseklo den bruker på byttedyr, og en mye mindre skjære- eller sakseklo den bruker som våpen.
Den kan bli opp til ca 50 cm lang, og veier i Norge opp til ca 6 kg. Hunnene kan bli opp til 70 år gamle, mens hannene gir seg på ca 40 år. De blir kjønnsmodne et eller annet sted mellom 5 og 13 år gamle, og er da som oftest fortsatt mindre enn minstemålet på 25 cm.
Den europeiske hummeren lever vanligvis ned til 50 meters dyp, men finnes også ned til 150 meter. Den er relativt stedbunden, og trives godt på taregrudd steinbunn med steiner, huler og kløfter der den kan gjemme seg. Er det myk bunn graver den huler for å skjule seg. Kan trekke opp mot grunnere vann om sommeren, den trives best mellom 10 og 20ºC.
Hummeren er mest aktiv om natten, og går da aktivt på jakt etter byttedyr. Den lever blant annet av blåskjell, snegler, eremittkreps, børstemark og åtsler.
Hummeren er mest aktiv om natten, og går da aktivt på jakt etter byttedyr. Den lever blant annet av blåskjell, snegler, eremittkreps, børstemark og åtsler.
Hummeren finnes langs kysten fra svenskegrensen til Trøndelag, men det har også dukket opp noen i Nordland.
Amerikansk hummer
Det har også blitt fanget noen få utgaver av den amerikanske hummeren (Homarus americanus) i Norge. Mest sannsynlig er det hummer som er plassert i lagringsteiner, og at de har klart å rømme.
Den amerikanske hummeren står på fremmedartlisten (tidligere Norsk svarteliste) , og er ikke ønsket i norske farvann siden den kan bli vesentlig større, helt opp til 1 m lang og 20 kg). Den kan dermed fordrive sin europeiske slektning, og er i tillegg smittebærere for en rekke farlige hummersykdommer.
Det er ikke så lett å skille artene uten en DNA-analyse, men den amerikanske hummeren er vanligvis grønn til brun-oransje, i motsetning til den vanligvis blåsvarte europeiske hummeren. Men begge artene opptrer relativt regelmessig i avvikende fargevarianter. Vanligvis har amerikahummer en pigg eller flere på undersida av pannehornet rostrum
Mistenker du fangst av amerikansk hummer bør du si i fra til Fiskeridirektoratet.
Hvordan gjøre hummerfangst litt enklere?
Er ekkoloddet ditt i form og klart for ny hummersesong? Kjenner du til det som har skjedd med ekkoloddteknologien i løpet av de siste årene?
Ny teknologi trenger ikke å koste mye. Garmins løsninger starter allerede på ca 1700 kroner!
Ekkolodd
Selv om salget av kombinasjonsløsninger med både ekkolodd og kartplottere øker selges det fremdeles mange rene ekkolodd.
Når du er ute etter fisk, fiskeplasser og ikke minst bunnforhold hvor hummeren trives så gir Garmin Striker deg valuta for pengene. Jakten på de bratte skråninger og steinrøysene er spennende, og et moderne ekkolodd er til veldig god hjelp.
Garmin Striker
Garmin Striker er en serie fiskeekkolodd med klare og fargerike skjermer, og en hyggelig prislapp,. Striker kommer i størrelser fra 3,5 tommer, og er perfekt for mindre båter – ja til og med kajakker. I tillegg til å vise hvor det er fisk gjør de det lett å se bunnforholdene, og med det finne hummerens favorittsteder. Og når du først har funnet det kan du «merke» de med GPS-funksjonen, slik at du enkelt finner tilbake.
Prisgunstige Striker og Striker Plus
Striker og Striker Plus er meget prisgunstige ekkolodd fra 3,5 tommer, med alle nødvendige funksjoner. Det følger ekkoloddgiver med alle modellene vi viser her, og ønsker du enda høyere ytelse kan du utvide med en bedre svinger (tilleggsutstyr). Striker Plus modellene har bla. Quickraw funksjonen, der du kan lage egne bunnkart over dine fiskeområder - mer om det lenger nede.
Striker Vivid
Striker Vivid cv kommer med tradisjonelt CHIRP-ekkolodd, ClearVü™-søkeekkolodd og Quickdraw-programvare for konturkarttegning
ClearVü gir deg et nesten fotografisk, bredt bilde av hva som passerer under båten. Du kan tydelig se strukturer, bunnforhold, fisk og objekter under vann.
Striker Vivid sv har i tilleggSideVü, som gir et skarpt, klart bilde også av det som befinner seg på hver side av båten.
De fleste av Striker Vivid-modellene våre leveres med ekkoloddgiver, mens noen leveres uten slik at du kan velge den svingeren som passer best for deg og dine behov.
Det finnes også Striker Vivid isfisker-pakker. Disse leveres med en svinger tilpasset isfiske, men med en "vanlig" ekkoloddgiver (tileggesutstyr) kan disse også benyttes om bord i båt til fiske og hummerfangst.
Striker Vivid med ekkoloddsvinger
Striker Vivid uten ekkoloddsvinger
Anbefalte ekkoloddsvingere
GT51M-TM gir ultratydelige ekkoloddbilder av objekter, strukturer og fisk som passerer under båten. Denne svingeren for tradisjonelt CHIRP-ekkolodd og CHIRP DownVü-/SideVü-ekkolodd er optimalisert for dybdeytelse og tøffe forhold.
GT56UHD-TM er en kraftig hekkmontert alt-i-ett-giver med høyoppløst CHIRP DownVü- og SideVü-ekkolodd. UHD.
Soldeksel
Mange brukere demonterer Striker-ekkoloddet når de går fra båten, men hvis du planlegger å ha det fastmontert anbefaler vi at du bestiller med et soldeksel som beskytter mot sol, regn og skitt når det ikke er i bruk.
Quickdraw-konturer
Ingen kjenner ditt fiskefarvann bedre enn deg, men du kan bli enda bedre kjent med bunnforholdene. Med Quickdrawkan du lagre opptil to millioner hektar (mål) med 1-fots konturer. Det tilsvarer at du personlig skulle målt opp hele Mjøsa - 55 ganger.
Med ActiveCaptain-appen kan du også laste opp og dele Quickdraw Contours-kartdataene dine med andre båteiere. Du kan også laste ned det nyeste Quickdraw-innholdet og overføre det til en Garmin-kartplotter.
Garmin LiveScope™ Plus-system
Har du en nyere Garmin GPSMAP eller ECHOMAP-kartplotter er den sannsynligvis kompatibel med Garmin LiveScope™ Plus-system. LiveScope leveres krystallklare bilder i sanntid, viser bevegelige objekter, og det er faktisk mulig å se og skille ulike fiskearter.
Med forbedret bildegjengivelse, billedstabilisering og forbedret målseperasjon forandrer LiveScope rett og slett forutsetningene for fritids- og sportsfikseren.