Med barn i båten
Sikkerhet for de minste
Baby og småbarn i båt er koselig, men kan være krevende - særlig når de når krabbe- og gåalder, og utforskertrangen setter inn.
Både små og store bør bruke redningsvest, og de minste må ha vesten på hele tiden når de er på dekk. Dermed er det store krav til passform og komfort, i tillegg til at vesten selvsagt må ha gode flyteegenskaper, som holder barnets hode over vannet.
Redningsselskapet anbefaler at barnet veier minst 25 kilo og kan svømme før man går over fra redningsvest med krage til oppblåsbar flytevest eller vest uten krage.
Redningsvester for de minste
Øv på nødsituasjonen!
Det er veldig nyttig for både barn og voksne å ha prøvd hvordan vesten virker. Prøv vesten ved f.eks. bading, slik at en forstår og er komfortabel med flyteevne og andre funksjoner i trygge omgivelser - det er mye bedre å ha prøvd seg litt frem i forkant enn å bli overrasket i en «skarp situasjon».
Det kan også være lurt å øve på «barn over bord»-situasjon i forkant av båtturen - for eksempel ved å kaste en fender i vannet og finne den beste måten å få den tilbake i båten på.
Når en går over fra redningsvest til flytevest eller automatisk oppblåsbar vest, gjelder det samme - å ha erfart hvordan vesten virker i trygge rammer er veldig nyttig. Skru ut den automatiske utløsermekanismen, slik at barnet kan lære seg hvordan man løser ut vesten manuelt. Slik får man også forståelse for hvordan man kan vedlikeholde en automatisk vest.
Redningsselskapet har en veldig god og omfattende veiledning til hvordan en kan takle mann over bord-situasjoner på sine nettsider.
Andre barnesikringstiltak i båten
Redningsvesten er altså det mest sentrale sikkerhetstiltaket. For ekstra sikkerhet kan en også klipse inn barnet i en sikkerhetsline, som begrenser rekkevidden, på godt og vondt. Vær oppmerksom på at festemekanismen på enkelte sikkerhetsliner er enkle å få opp med små fingre - velg en du er sikker på at sitter fast.
Det kan også smart å investere i et solid rekkenett. Et rekkenett sikrer at ingen kan falle ut av båten, men husk at hele rekken må sikres - også push- og pulpit. En bonus er at rekkenettet også hindrer både dyr og gjenstander i å falle overbord.
Husk: Det er lurt å finne løsninger for rekkenettet som ikke hindrer fortøyning og seiltau før du er på sjøen.
Det finnes ulike en rekke ulike systemer for trådløs varsling hvis personer faller over bord - eksempelvis Fell Marines WiMEA-system, hvor sensoren kan festes i redningsvest eller rundt håndleddet. Dette er en trådløs dødmannsknapp, med akustisk signal, men systemet kan også monteres uten å stoppe motoren - for eksempel ombord i seilbåter. Håndleddsbåndet er godt å ha på, og tilgjengelig i friske, fine farger.
Et annet alternativ kan være Olas MOB-alarm, som varsler via telefon eller nettbrett om noen faller overbord. Med Olas MOB-alarm får man også markert posisjonen der MOB-alarmen ble utløst i et kart på telefonen.
Mange bekymrer seg for at smårollingene skal stå opp og ta seg ut av båten i løpet av natten eller tidlig om morgenen. Det kan være smart å ha en form for varsel på lukene, slik at den lille utbryterkongen vekker en sovende mor eller far.
Det finnes mange typer magnetsensorer for dører og luker - har du Glomex’ ZigBoat-system, kan du sikre lukene med ZigBoats dør- og lukesensor.
Vær oppmerksom på at alle sikkerhetshjelpemidler er nettopp dét - hjelpemidler. Selv om en har aldri så mye teknologi, sikkerhetsliner og vester er godt sjømannsskap, planlegging og fornuftig den beste sikkerheten.
Underholdning underveis
Planlegging er alt - ha klar noen aktiviteter i forkant, så slipper du å måtte finne på måter å aktivisere barna «på hælen».
Seatronic Magasinet har skrevet en utfyllende artikkel om TV og streaming i båten. TV er grei underholdning, men mange ønsker naturlig nok å begrense TV-tittingen, særlig på båtferie.
Et godt alternativ til TV i båten kan være lydbok - tjenester som Storytel, Bokklubben.no og Fabel koster rett nord for en hundrelapp per måned, og tilbyr et stort utvalg av lydbøker som kan streames eller lastes ned.
Disse tjenestene tilbyr klassikere som Mormor og de 8 ungene, Albert Åberg, Karsten og Petra, Pulverheksa og Egner-universet, så vel som Harry Potter, Roald Dahls bøker, Tolkien, og masse, masse annet.
Et godt tips: Mange av disse lydboktjenestene har ellers to uker eller en måneds gratis prøveabonnement.
Både å være kaptein av egen jolle og lekebåt i snøre er god underholdning for de minste
Noen klassikere dør aldri
Det kan være lurt å holde barna i ånde på dekk, særlig hvis det er litt sjø. Da unngår en sjøsyke.
Underveis er det klassikere som aldri slår feil. Å ha en lekebåt hengende i et snøre bak båten lar poden styre sin egen skute og appellerer til de fleste.
Å ligge i slepejolla - kanskje med lydbok - er også en velkjent og velbrukt underveis-aktivitet, men her spiller vær og sjøgang en stor rolle. Send gjerne med vann, frukt, snop o.l. Husk vest!
Har du ekkolodd, synes mange barn det er facinerende å følge med på kartplotteren og se hva som skjer under vann. Mange ekkolodd gir lett leselige bilder der sjøbunnen kan tydes - og kanskje fantasien finner både piratskip og sjømonstre.
Litt større barn kan «hjelpe til» i navigasjonen - holde kursen, være utkikk etter staker, slippe ut eller sveive inn fall og skjøter, og så videre. Med papirkart kan det også være en interessant utfordring å følge med på posisjonen, og en kikkert åpner for å utforske omgivelsene med øynene - det kan være smart med en egen kikkert som de unge kan bruke uten at mor og far frykter for dyr optikk.
Har du en liten taustump, kan det være fint å øve på knoper og stikk. Her kan en også utfordre konkurranseinstinktet mellom flere barn eller barn og voksne.
Barneaktiviteter i uthavn
Det er (nesten) en kjensgjerning at barn elsker uthavner. Ofte har uthavnene eksotiske forhold med ubebygde områder, urørt vegetasjon og spennende mål, som den andre siden av en øy, eller små holmer innen rekkevidde for robåten.
Det er fint å kunne engasjere de unge i andre aktiviteter enn å henge i båten, og her er mulighetene mange.
Vi har tidligere vært inne på jolle - i en lun bukt kan barna øve seg på å ro. Er en engstelig for å slippe helt opp, kan et langt tau gjøres fast i gummibåt og moderskip. Dermed har en kontroll over gummibåten, samtidig som barna opplever å ha rekkevidde.
Mange barn er interessert i livet under sjøen. Fisking er aktuelt både fra båten og fra land, og både etter krabber og fisk. Med en sammenleggbar undervannskikkert kan en se hva som skjer under overflaten.
På land er også mulighetene for aktivitet mange. Spill som kubb eller ringspill (kanskje med egenproduserte ringer av tauverk?), en fotball eller en blikkboks tar ingen plass i båten, har lav terskel og enkle regler, og kan være en fin «ice breaker» for å bli kjent med barna i nabobåten.
Er båtferien lang, kan en natts opphold på en «øde øy» være akkurat det som trengs - et telt tar også lite plass i båten.
Hva med å rydde en strand og delta i Kystlotteriet? Da aktiviserer man barna, samtidig som de gjør både miljøet og båtlivet en tjeneste - og er man riktig heldig, vanker det en premie.
Barnevennlig uthavn
Båtfolket har lagt sin elsk på havneguider - bøker som tilsammen tar for seg detaljerte beskrivelser av tusenvis av havner. Bøkene beskriver hvilke fasiliteter og «highlights» hver enkelt havn har, med gode oversiktsbilder. Her er det lett å se hvilke egenskaper uthavnene har, og enkelt å involvere de små i turplanleggingen.